Wat de wetenschap ons leert over de voordelen van mediteren


Het is een gekke tijd. Een hoop van wat vorig jaar nog normaal was, is nu helemaal niet meer zo normaal. We zijn veel meer aan huis gekluisterd. We zijn veel meer op onszelf terug geworpen. Voor de één een zegen, voor de ander een uitdaging.

Veel mensen die ik spreek kunnen geen rust thuis vinden. Mensen zijn bang. Mensen zien hoe hun leven er werkelijk uit ziet. Mensen zijn ongelukkig. Mensen twijfelen.

Met als gevolg dat de huisartsenpraktijken vol zitten met mensen die last hebben van

emotionele en mentale klachten.

Topneuroloog Steven Laureys zegt in dit artikel dat meditatie een vaste plek in ieders leven zou moeten krijgen. En ik ben het daar helemaal mee eens.

De voordelen van meditatie zijn dankzij 20 jaar wetenschappelijk onderzoek helder:

- je geest en je lichaam ontspannen

- de stem in je hoofd wordt tot rust wordt gebracht

- de continue stroom van gedachten wordt getemd

- het biedt een oplossing voor moderne problemen zoals stressgerelateerde aandoeningen, angst, concentratieproblemen, depressie, burn-out, slapeloosheid, chronische pijn

- het laat je creativiteitsader stromen

"Mediteren kan iedereen. Het vraagt alleen dat je er wat tijd voor vrij maakt."


Moet je dan altijd en urenlang in buddha-houding op een kussen zitten? Wat mij betreft niet. Tien minuten per dag levert je al zoveel op! Begin gewoon, zoek een geleide meditatie op, ga zitten op een stoel, zet een koptelefoon op en blijf de stem volgen..

Vind je het lastig om alleen te doen? Bij ons kun je terecht om 1 uur in de week in een groep samen te zijn en te mediteren. Gewoon op een stoel en verre van zweverig. Je bent meer dan welkom om te kiezen voor 'jou-tijd'.


Mirjam van Gaalen - Just You, Plek voor jezelf - Holistisch Centrum

.